1.000.000+ ΔΙΑΛΟΓΟΙ

BETA

1.000.000+ ΔΙΑΛΟΓΟΙ

BETA

Ρωτήστε τον ψηφιακό βοηθό του gov.gr

accordion open arrow pointing down

Ρωτήστε τον ψηφιακό βοηθό του gov.gr

Εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους επιστολικής ψήφου

Οι Έλληνες πολίτες που είστε εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και επιθυμείτε να ασκήσετε το εκλογικό σας δικαίωμα με επιστολική ψήφο, μπορείτε να εγγραφείτε στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους που έχουν δημιουργηθεί για το λόγο αυτό.

Το δικαίωμα της επιστολικής ψήφου αφορά στις Ευρωεκλογές και στα Δημοψηφίσματα και μπορείτε να το ασκήσετε είτε ζείτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό (ακόμα και αν δεν διαθέτετε ΑΦΜ).

Θα χρειαστεί:

  • για όσους έχουν ΑΦΜ – να συμπληρώσετε τους προσωπικούς σας κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet, και να επιβεβαιώσετε τον αριθμό του κινητού σας τηλεφώνου και την διεύθυνση ηλεκτρονικού σας ταχυδρομείου (email), εάν δεν είστε ήδη πιστοποιημένος/η στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας (ΕΜΕπ)
  • για όσους δεν έχουν ΑΦΜ – να ταυτοποιηθείτε με συνδυασμό των στοιχείων του σε ισχύ ελληνικού διαβατηρίου σας και του δελτίου αστυνομικής ταυτότητας ή του αριθμού δημοτολογίου σας. Επιπρόσθετα για την ταυτοποίηση σας θα πρέπει να καταχωρίσετε κωδικό μίας χρήσης (OTP) που θα σταλεί από την εφαρμογή στο κινητό σας
  • να συμπληρώσετε τη διεύθυνση διαμονής σας και την επιθυμητή διεύθυνση παραλαβής του εκλογικού υλικού
Για τις επικείμενες Ευρωεκλογές, η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων εγγραφής στους ειδικούς καταλόγους για την επιστολική ψήφο λήγει στις 29.04.2024.


Παραλαβή εκλογικού υλικού από τον εκλογέα

Ο φάκελος με το εκλογικό υλικό θα σας αποσταλεί το αργότερο 15 μέρες πριν τις εκλογές. Για την αποστολή του ενημερώνεστε με ηλεκτρονικό μήνυμα και σας αποστέλλεται και σύνδεσμος για την παρακολούθηση της πορείας του (tracking).  Περιλαμβάνει:

  • φάκελο επιστροφής επιστολικής ψήφου
  • ψηφοδέλτιο
  • φάκελο ψηφοφορίας
  • έντυπο οδηγιών
  • κατάλογο υποψηφίων
  • αίτηση – υπεύθυνη δήλωση

Οι φάκελοι ψηφοφορίας είναι πλήρως ανωνυμοποιημένοι και φέρουν ειδικό γνώρισμα γνησιότητας.

Αποστολή απαντητικού φακέλου από τον εκλογέα

Αφότου ολοκληρώσετε τη διαδικασία θα πρέπει να αποστείλετε τον απαντητικό φάκελο και να παραληφθεί το αργότερο μέχρι την προηγούμενη των εκλογών στις 17:00.

Για την παραλαβή του φακέλου του από τα Εκλογικά Τμήματα Διαλογής Ψηφοδελτίων Επιστολικής Ψήφου, ενημερώνεστε με μήνυμα κινητού τηλεφώνου και email.

Η όλη διαδικασία παραλαβής του υλικού και αποστολής του επιστολικού φακέλου είναι δωρεάν για τον εκλογέα.

Μπορείτε ακόμη να μεταβάλετε ή να ακυρώσετε την αίτηση εγγραφής σας για να ψηφίζεται με επιστολική ψήφο. Για τις επικείμενες Ευρωεκλογές του 2024 αυτό μπορεί να γίνει μέχρι τις 29.04.2024.

Εναλλακτικά, οι αιτήσεις για την εγγραφή σας στους ειδικούς καταλόγους επιστολικής ψήφου υποβάλλονται μέσω των ΚΕΠ ή των διπλωματικών αρχών της Ελλάδας στο εξωτερικό. Η υπόλοιπη διαδικασία παραμένει ίδια.

Πληροφορίες υπηρεσίας